Ostoskori on tyhjä.
Terveellinen ruokavalio kuulosi hyväksi

Millainen on kuulolle terveellinen ruokavalio?
Korvia on tärkeää suojata yksittäisiltä kovilta ääniltä, voimakkaalta jatkuvalta melulta ja korvatulehduksilta. Tämän saatoitkin jo tietää entuudestaan. Tiesitkö kuitenkaan sitä, että terveellinen ruokavalio ja erityisesti tietyt ruoka-aineet voivat auttaa ehkäisemään ikääntymiseen liittyvää kuulon heikkenemistä ja hidastaa jo olemassa olevaa kuulon heikkenemistä?
Tästä artikkelista voit lukea, mitä ruoka-aineita kannattaa lisätä ruokavalioon, kun haluat tukea huolehtimista omasta ja läheisten kuuloterveydestä. Ruokavalioon on yleisestikin hyvä kiinnittää huomiota, sillä monipuolinen ja ravitseva ruokavalio ei ole hyväksi vain kuulolle, vaan se edistää hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.
Kuulolle terveellisen ruokavalion osat
Erilaisia kuuloterveyttä edistäviä ruokia ja ravintoaineita on runsaasti. Vaikka kaikki tässä artikkelissa kerrotut ainekset eivät sopisi sinun ja läheistesi ruokavalioon, löydät varmasti myös sellaisia aineksia, joita voisit lisätä omaan ja läheisten ruokavalioon.
Seuraavaksi käymme läpi erityisesti kuuloterveydelle hyviä ravintoaineita, ja mitä ruokia olisi hyvä lisätä ruokavalioon näiden ravintoaineiden saannin varmistamiseksi.
Omega 3 -rasvahapot ja D-vitamiini
Omega 3 -rasvahapot ovat hyväksi sydän- ja verisuonijärjestelmälle. Ne auttavat vähentämään tulehdusta, joka voi vaurioittaa herkkiä kudoksia, joita löytyy myös korvasta. D-vitamiini taas vaikuttaa kalsiumin aineenvaihduntaan, joka on tärkeä kuuloluiden ja sisäkorvan toiminnalle.
Erinomaisia lähteitä omega 3 -rasvahapoille ja D-vitamiinille ovat mm.:
- Lohi
- Tonnikala
- Taimen
- Sardiinit
Antioksidantit ja foolihappo
Antioksidanttien ja varsinkin foolihapon säännöllinen syöminen on erityisen hyväksi kuuloterveydelle. Kun antioksidantteja ja erityisesti foolihappoa saa tarpeeksi ruokavaliossa, voi kuulon heikkenemisen riski vähentyä jopa 20 %! Antioksidantit ja foolihappo nimittäin vähentävät vapaiden radikaalien määrää kehossa, ja se on hyvä, sillä vapaat radikaalit voivat vahingoittaa sisäkorvan herkkää hermostoa.
Vapaat radikaalit ovat epävakaita molekyylejä, joilla on pariton elektroni. Tämä tekee niistä erittäin reaktiivisia, ja ne voivat vahingoittaa soluja ja DNA:ta. Ne syntyvät esimerkiksi aineenvaihdunnan aikana tai ulkoisista tekijöistä, kuten saasteista ja UV-säteilystä.
Foolihapon tehokkuus voi johtua siitä, että ihmisen elimistö käyttää foolihappoa torjuakseen homokysteiinia aineenvaihdunnassa. Homokysteiinin aiheuttama tulehdustila on haitaksi elimistölle, sillä se heikentää verenkiertoa kehossa. Hyvä verenkierto on elimistölle tärkeää yleisestikin, mutta lisäksi se on tärkeää juuri kuuloterveydelle, jotta sisäkorvan aistinsolut pysyvät terveinä ja toimivat oikein.
Mainioita lähteitä antioksidanteille ja foolihapolle ovat mm.:
- Sitrushedelmät
- Lehtikaali
- Linssit
- Pavut, erityisesti mustapavut ja kidneypavut
- Maksa
- Pähkinät, erityisesti saksanpähkinät ja mantelit
C-vitamiini, E-vitamiini ja glutationi
E-vitamiini suojaa verisuonia ja hermoja korvien ympärillä, C-vitamiini vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa ehkäisemään korvatulehduksia, ja glutationi taas auttaa suojaamaan soluja oksidatiiviselta stressiltä, joka voi aiheuttaa soluvaurioita ja edistää ikääntymistä sekä sairauksia.
Kuten antioksidantit, C- ja E-vitamiinit sekä glutationi auttavat suojaamaan sisäkorvan soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta ja vahvistavat lisäksi immuunijärjestelmää.
Hyviä lähteitä C-vitamiinille, E-vitamiinille ja glutationille ovat mm.:
- Pinaatti
- Parsakaali
- Kukkakaali
- Paprika, erityisesti punainen
- Avokado
- Pähkinät, erityisesti mantelit
Kun sinulla on terveellinen ruokavalio, voit kokonaisvaltaisesti paremmin ja riski kuulon heikkenemiseen on pienempi
Suurin osa edellä mainituista ruoka-aineista on helposti saatavilla ja turvallisia syödä useimmille. Puutteita ruokavaliossa ja hyvien ravintoaineiden saannissa voi tarvittaessa korvata myös ravintolisillä, mutta ne eivät ole yhtä hyvä lähde verrattuna oikeisiin ruoka-aineksiin.
Elimistölle paras tapa saada lisää hyödyllisiä ravintoaineita on se, että lisää hyviä ravintoaineita sisältäviä ruokia omaan ja läheisten ruokavalioon. Tavallisten ruoka-ainesten ylivertaisuus teollisiin ravintolisävalmisteisiin verrattuna selittyy sillä, että ravintoaineet toimivat parhaiten yhdessä – vaikuttaakseen juuri sopivasti ne vaativat muiden ravintoaineiden ja muiden tärkeiden ruoan molekyylien mukanaoloa.
Kun sinulla on terveellinen ruokavalio, eli huolehdit ruokavalion monipuolisuudesta ja ravitsevuudesta, huolehdit myös kuulostasi ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi.
Lähteet:
Rodrigo, L., Campos-Asensio, C., Rodríguez, M., Crespo, I., & Olmedillas, H. (2021). Role of nutrition in the development and prevention of age-related hearing loss: A scoping review, 2021, Science Direct
Calder, P., Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes, 2010, National Library of medicine
Curhan, S. et al, Fish and fatty acid consumption and the risk of hearing loss in women, 2014, National Library of Medicine
https://www.oticon.fi/hearing-aid-users/blog/2022/eat-your-way-to-healthy-hearing
https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/milloin-antioksidanteista-haittaa-milloin-hyotya