Hyppää sisältöön

Asiakaspalvelu & OhjeetTinnitus – mitä se on ja mitä sille voi tehdä?

Takaisin

Tinnitus – mitä se on ja mitä sille voi tehdä?

Tinnitus artikkeli

Tinnitus – ääni, jota muut eivät kuule

Tinnitus on yleistä kaikkialla maailman väestössä. Yksi hyvä määritelmä tinnitukselle on, että se on ihmisen kuulema ääni, jota kukaan muu ei kuule. Se voi kuulostaa esimerkiksi suhisevalta, helisevältä, viheltävältä, humisevalta tai piippaavalta, ja se voi olla tilapäistä tai pysyvää. Usein tinnitusta kuvataan myös ”korvien soimiseksi”, ja sitä voi esiintyä vain yhdessä korvassa tai molemmissa korvissa. Useimmiten tinnitus kuitenkin tapahtuu aivojen sisällä.

Miltä tinnitus kuulostaakaan, se voi tuntua sen kuulijasta hyvinkin häiritsevältä. Tinnituksen kuuleminen on myös yllättävän yleistä, sillä Britannian tinnitusyhdistys on arvioinut, että jopa noin 12-30 % maailman ihmisistä kärsii jonkinlaisesta tinnituksesta.

Ihmisten kokemukset tinnitusäänistä voivat olla hyvin erilaisia. Monet voivat kokea, että heidän korvansa soivat, toiset taas kuulevat jatkuvaa ääntä, jota kutsutaan tonaaliseksi tinnitukseksi. Jotkut voivat jopa kuulla musiikkia tai laulua. Myös sykkivä ääni on mahdollinen, jolloin puhutaan sykkivästä tinnituksesta. Sykkivällä tinnituksella tarkoitetaan ääntä, joka kuulostaa sykkivältä ja sykkii usein kuulijan oman sydämen tahtiin.

Mistä tinnitus johtuu?

Tinnitus voi olla peräisin mistä tahansa sisäkorvan ja aivojen välillä, ja se voi olla jatkuvaa tai satunnaista, tilapäistä tai kroonista. Tinnituksen syistä ei ole vielä täyttä varmuutta, sillä asiantuntijoilla ja tutkijoilla on erilaisia näkemyksiä ja teorioita tinnituksen syistä. Tiedossa on kuitenkin, että se liittyy läheisesti kuulonalenemaan. Monella tinnituksesta kärsivällä on nimittäin myös kuulonalenema: jopa kahdeksalla kymmenestä ihmisestä, joiden kuulo on heikentynyt, esiintyy tinnitusta.

Kaikilla tinnituksesta kärsivillä ei kuitenkaan ole heikentynyttä kuuloa, mikä kertoo siitä, ettei tinnitus aina välttämättä johdu korvista. Vaikka tinnitus usein kulkee käsi kädessä alentuneen kuulon kanssa, se ei ole sairaus, vaan oire, jonka voivat aiheuttaa monet asiat. Joskus se voi myös alkaa ilman mitään selkeää syytä. Kiusaava ja epämiellyttävä ääni voi kuitenkin vaikuttaa sen kuulijaan voimakkaasti ja aiheuttaa stressiä, levottomuutta, ärsyyntymistä tai unettomuutta. 

Tinnitusta voi aiheutua mm. seuraavista syistä:

  • Yleisin syy tinnitukseen on jonkinasteinen kuulonalenema.
  • Jatkuva vai väliaikainen kova melu aiheuttaa usein tinnitusta.
  • Joidenkin lääkeaineiden sivuvaikutuksiin voi kuulua tinnituksen aiheutuminen.
  • Toisinaan tinnitus voi liittyä sairauden oireisiin, etenkin jos sairaus on korvan alueella.
  • Tinnitusta voivat aiheuttaa myös pään ja kaulan alueen vammat.
  • Niskan alueen lihasjännitys tai vääränlainen purenta saattavat aiheuttaa tai pahentaa tinnitusta.
  • Lisäksi stressi ja ahdistuneisuus voivat aiheuttaa tinnitusta tai olla seurausta tinnituksesta.

Kauanko tinnitus kestää ja onko siihen parannuskeinoa?

Osalla ihmisistä tinnitus on vain ajoittaista. Se voi kestää minuutteja, tunteja tai päiviä kerrallaan. Esimerkiksi rock-konsertti tai voimakas räjähtävä ääni voi saada korvat soimaan. Tällainen tilapäinen tinnitus katoaakin yleensä jo muutamassa tunnissa tai päivässä.

Toisilla tinnitus ei kuitenkaan koskaan lopu, vaan he kuulevat tinnituksen äänen koko loppuelämänsä ajan. Vaikka tinnitus ei välttämättä katoa, jotkut ihmiset kuitenkin tottuvat sen ääneen: aluksi se on uusi ja yllättävä kokemus vieden paljon huomiota, mutta kun siihen tottuu, se siirtyy enemmän taustalle ja muuttuu huomaamattomammaksi.

Tinnitukseen ei valitettavasti ole olemassa parannuskeinoa, eli tinnitusääntä ei saada lakkaamaan kokonaan – tinnitusta voidaan kuitenkin hoitaa lievittämällä oireita ja tekemällä niistä helpommin siedettäviä, jolloin tinnituksen vaikutus elämään vähenee.

Miten tinnitusta hoidetaan?

Tinnitukseen kannattaa hakea apua omalta lääkäriltä tai kuuloalan ammattilaiselta, sillä korvien jatkuva soiminen voi olla hyvin häiritsevää hoitamattomana. Aivan kuten hoitamaton kuulonalenema, tinnitus voi saada ihmisen vetäytymään ja eristäytymään muista ihmisistä. Riski kognitiivisten kykyjen heikkenemiseen kasvaa vähitellen, kun ihminen vetäytyy ja eristäytyy.

Suositeltu hoitomuoto tinnitukseen on TRT-terapia (TRT, tinnitus retraining therapy). TRT-terapiassa tinnituksesta ei pyritä eroon kokonaan. Sen sijaan tinnituksen häiritsevyyttä pyritään vähentämään. TRT-terapiassa voidaan käyttää äänigeneraattoria luomaan tinnitusta lievittäviä ääniä. Generaattorina voi toimia esimerkiksi tietokoneohjelma, puhelinsovellus tai fyysinen laite.

Myös kuulokojeissa voi olla tinnitusohjelma, jolla voidaan luoda tinnitusoireita lievittäviä tai peittäviä peiteääniä. Kuulokojeista voikin olla paljon apua tinnituksesta kärsiville, sillä monilla tinnitusta kokevilla on myös kuulonalenema: parempi kuuleminen kuulokojeilla voi tehdä myös tinnituksesta huomaamattomampaa, sillä aivojen kuulemiseen osallistuvat osat saavat enemmän stimulaatiota ja ääniä, joihin keskittyä.

Onko muita tapoja, joilla helpottaa tinnitusta?

Osa ihmisistä pystyy vaikuttamaan tinnitusoireiden voimakkuuteen kehonsa liikkeillä: voit kokeilla esimerkiksi hartioiden, pään, kielen, leukojen tai silmien liikuttelua.

Toiset taas hyödyntävät meditointia, stressinhallintatekniikoita, erityisruokavaliota ja säännöllistä liikuntaa. Nämä keinot ovat myös helposti kokeiltavissa.

Edellä mainittujen lisäksi tinnituksen hoitoon on tarjolla muitakin vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi akupunktio. Jotkut käyttävät myös lisäravinteita, kuten tinnitukseen myytävää lipoflavonoidia. On kuitenkin tärkeää huomata, että esimerkiksi akupunktion ja lisäravinteiden avusta tinnituksen hoidossa ei ole riittävää tieteellistä tietoa, joten emme siksi suosittele niitä. Ilman riittäviä tieteellisiä todisteita ja kliinistä testausta tinnitushoitojen toimivuutta ei voida taata.

Suosittelemmekin, että kysyt lisää tinnituksen hoitomahdollisuuksista kuuloalan ammattilaiselta, jolla on koulutus ja kokemusta tinnituksen hoidosta.

Lähteet:
Gallus S, Lugo A, Garavello W, Bosetti C, Santoro E, et al. 2015. Prevalence and determinants of tinnitus in the Italian adult population. Neuroepidemiology 45: 12–19 McCormack A, Edmondson-Jones M, Somerset S, Hall D. 2016. A systematic review of the reporting of tinnitus prevalence and severity. Hear. Res. 337: 70–79

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s00405-016-4401-y.pdf

Davis, A., & Rafaie, E. A. (2000). Epidemiology of tinnitus. Tinnitus handbook, 1-2 3

Livingston et al., 2017

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2633109

https://www.oticon.fi/hearing-aid-users/blog/2021/all-about-tinnitus

https://www.oticon.fi/hearing-aid-users/hearing-loss/tinnitus/what-is-tinnitus

https://www.kuuloverkko.fi/kuulo-ja-kuulonalenema/tinnitus

Kuulotarvike – Miten voimme auttaa?

Mikäli et löytänyt etsimääsi, voit aina ottaa meihin yhteyttä.

Haku