Hyppää sisältöön

Asiakaspalvelu & OhjeetKorvantauskojeiden puhdistaminen

Takaisin
Korvantauskuulokojeiden ja  korvakappaleen puhdistaminen

Säännöllinen korvantauskojeiden puhdistaminen ja kotihuolto

Varmistaa hyvän äänenlaadun, vähentää korviesi tulehdusriskiä ja pidentää kuulokojeiden käyttöikää.

Tältä sivulta löydät ohjeet miten perinteisten korvantauskojeiden puhdistaminen ja kotihuolto tapahtuu. Korvantauskojeiden puhdistus pitää sisällään sekä korvan takana pidettävän kuulokojeen, että korvassa olevan korvakappaleen puhdistamisen.

Näin puhdistat ja huollat korvakappaleen ja korvantauskojeet (BTE)

Perinteisiä korvan takana pidettäviä kuulokojeita eli korvantauskuulokojeita kutsutaan myös BTE-kuulokojeiksi. Vahvistin on kuulokojeen muovisen kuoren sisällä, josta ääni kulkeutuu korvaan muovisen väliletkun läpi. Korvantauskojeessa yleisimmin käytetty korvaosa on korvakappale, joka valmistetaan käsityönä audionomin ottaman mallin mukaan joko akryylista tai silikonista, ja vaatii säännöllistä ja oikeaoppista puhdistusta. Kojeen ja korvakappaleen yhdistävä väliletku on puolestaan kertakäyttöinen kuulotarvike, joka on vaihdettava vähintään kerran kuussa tai useammin, jos se kellastuu tai kovettuu nopeammin. Mikäli väliletkua ei vaihda tarpeeksi usein, saattaa korvakappaleen tai kuulolaitteen koukku, eli muovinen osa, johon väliletku kiinnittyy, rikkoontua väliletkua irrotettaessa. Tällöin tulee olla yhteydessä paikkaan, josta on kuulokojeen saanut.

Korvantauskuulokojeiden käyttäjänä sinun on hyvä opetella heti alusta asti puhdistus- ja kotihuoltorutiinit, joita ovat:

  • Päivittäin: Kuulokojeen pinnan puhdistaminen puhtaalla kuivalla liinalla. Muista myös avata paristokäyttöisen kuulokojeen paristokotelo kokonaan auki, kun olet poistanut kuulokojeen korvasta.
  • Viikottain: Korvakappaleen pesu ja kuivaus. Pese korvakappale esim. lämpimällä vedellä ja miedolla saippualla. Puhdista mahdollinen vaikku ääni- ja ilmastointikanavista pienellä harjalla, rassilla, siimalla tai nauhalla. Kuivaa korvakappale pehmeällä liinalla ja puhalla vesi pois ääni- ja ilmastointikanavista ilmapumpulla.
  • Kerran kuukaudessa: Korvakappaleen väliletkun vaihtaminen ja korvakappaleen perusteellisempi puhdistus ja desinfiointi puhdistustabletilla. Puhdista korvakappale normaaliin tapaan ja jätä se likoamaan yön yli puhdistustabletin kanssa pieneen vedellä täytettyyn purkkiin. Korvakappale on käyttövalmis kun olet huuhdellut ja kuivannut sen aamulla.

Lisäksi korvan terveyden ylläpitämiseksi voi olla hyvä ottaa huomioon:

  1. Korvageelin käyttö korvakappaletta korvaan asetettaessa
  2. Hoitavan korvasuihkeen käyttö tarvittaessa, jos korvakäytävään kerääntyy paljon vaikkua tai se kutisee

Katso opastusvideolta, jolla audiologinen asiantuntijamme näyttää miten korvantauskojeiden puhdistaminen ja kotihuolto suoritetaan

Kuulotarvikkeen audiologisen asiantuntijan video-opastuksella voit kerrata helposti korvantauskuulokojeittesi puhdistukseen ja kotihuoltoihin liittyvät toimenpiteet.

Mikäli et näe korvantauskojeen puhdistaminen ja kotihuolto -videota, voit katsoa sen myös täältä.

Katso myös vinkit väliletkun vaihtoon

Videolla Kuulotarvikkeen audiologinen asiantuntija opastaa väliletkun vaihtamisen.

Mikäli et näe korvakappaleen väliletkun vaihto -videota, voit katsoa sen myös täältä.

Kuulokojeiden kuivaaminen kuivauslaitteella

Etenkin kesällä hikoillessa tai muuten kosteissa olosuhteissa kuulokojeen sisään saattaa kertyä kosteutta. Kuulokojeen sisälle päässyt kosteus saattaa aiheuttaa äänen pätkimistä tai kuulokojeen vaurioitumista. Tämän vuoksi on tärkeää, että kuulokoje kuivataan säännöllisesti niin, että myös kuulokojeen sisällä oleva kojeisto kuivuu. Helppo tapa kuivata kuulokoje on käyttää verkkovirralla toimivaa kuulokojeiden kuivauslaitetta. Kuulokojeiden kuivauslaite sopii kaikille kuulokojeille mallista riippumatta. Kuivauslaiteella voi kuivata myös ladattavia kuulokojeita.

Katso opastusvideo kuivauslaitteen käytöstä

Videolla audiologinen asiantuntijamme opastaa kuivauslaitteen käyttöä.

Mikäli et näe kuulokojeiden kuvaus -videota, voin katsoa sen myös täältä.

Onko sinulla toisen tyyppinen kuulokoje?

Katso ohjeet kuulokoje korvassa -kuulokojeen (RITE, RIC, RIE), eli tippikojeen ja korvakäytäväkojeiden (ITE, ITC, CIC, IIC) puhdistukseen

Kuulotarvike – Miten voimme auttaa?

Mikäli et löytänyt etsimääsi, voit aina ottaa meihin yhteyttä.

Haku