Näin pidät huolta kuulolaitteistasi

{image:text}

Näin pidät huolta kuulokojeistasi ja terveydestäsi


Kuulokojeiden käyttäjänä sinun on hyvä opetella heti alusta asti rutiinit, jotka kuuluvat omien kuulokojeittesi viikottaiseen huoltoon ja puhtaanapitoon. Tottuneena käyttäjänä oletkin varmasti jo omaksunut  kuuloalan ammattilaisen opastuksessa kuulokojeittesi ylläpitoon liittyvät toimenpiteet. 

Haluamme tarjota nyt kertauksena oheisen opastuksen erityyppisten kuulokojeiden puhtaanapidosta sekä tippien ja vahasuojien sekä paristojen vaihtamisesta.

Seuraavien vinkkien avulla pidät huolta kuulokojeistasi sekä omasta terveydestäsi etenkin näinä haastavina poikkeusaikoina, jolloin meidän on pysyttävä kotona ja vältettävä kohtaamisia. On kuitenkin erityisen tärkeää, että toimivien kuulokojeiden avulla pysyt edelleen yhteydessä läheistesi kanssa ja aivosi saavat käyttöönsä kaikki tärkeät ympäristösi äänet ja tarvittavan tuen. Ethän siten koskaan ajattele, että voit jättää kuulokojeesi päiväksi säilytyslaatikkoon tai ottaa pois päältä, oleskellessasi yksin kotona tai hiljaisissa ympäristöissä.

 

Kuinka pidät kuulolaitteesi puhtaina

 

 • Käytä kertakäyttöisiä suojakäsineitä puhdistaessasi kuulokojeitasi.
 • Mikäli käytät korvantauskojeita, puhdista kuulokojeen pinta kostealla puhdistusliinalla tai paperilla, joka ei sisällä alkoholia. Kuulokojeiden pinta on vettähylkivä, mutta ei kestä kemikaaleja, kuten alkoholia.
 • Voit käyttää minkä tahansa kuulokojeen pinnan puhdistuksessa myös miedossa saippua-vesiliuoksessa kostutettua, nukkaamatonta puuvillaista kangasliinaa. Vältä runsaan veden käyttöä, ettei vettä pääse kuulokojeen sisään vahingoittamaan koneistoa ja paristoja.
 • Suosittelemme varmuuden vuoksi poistamaan paristot kojeista ennen puhdistamista.
 • Heitä kertakäyttöiset suojakäsineet roskiin ja pese kätesi huolellisesti saippualla ja vedellä sekä käytä desinfioivaa käsihuuhdetta kuulokojeittesi puhdistamisen päätteeksi.
 • Anna puhdistettujen kuulokojeittesi kuivua huoneenlämmössä noin tunnin (1 h) ennen käyttöönottoa.  Älä koskaan käytä muita kuivausmenetelmiä esim. hiustenkuivaajaa.

Katso opasvideo kuulolaitteen pinnan puhdistuksesta


Yksilöllisten korvakäytäväkojeiden pinta on lakattu, joten voit puhdistaa sen millä tahansa kostealla liinalla tai paperilla, joka sisältää desinfioivaa tai alkoholipitoista puhdistusainetta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vahvasti anseptiset puhdistusaineet voivat ärsyttää korvakäytävän herkkää ihoa.

Katso opasvideo korvakäytäväkojeen pinnan puhdistuksesta
Mikäli huomaat korvakäytävissäsi ihoärsytystä kuulokojeiden käytön myötä, kannattaa kokeilla avuksi suojaavaa hoitogeeliä.

Tutustu tarkemmin hoitogeeliin.

Suosittelemme puhdistamaan ilmastointikanavat säännöllisesti puhdistusrassin avulla.  Lue lisää puhdistusrassista.

Katso opasvideo korvakäytäväkojeen ilmastointikanavan puhdistuksesta

 

Kuumeen mittaaminen korvastasi

Jos korvastasi mitataan kuumetta, suosittelemme kuulokojeen poistamista ennen toimenpidettä. Mikäli kuulokojetta pidetään korvassa mittauksen aikana, tulos voi olla virheellinen.

Kertakäyttöisten kuulolaitetarvikkeiden vaihtaminen

Tipin vaihtaminen

Tippi on korvantauskojeiden kuulokkeeseen sijoitettava kertakäyttöinen korvaosa, jonka ansiosta koje istuu korvaasi miellyttävästi. Kuulontutkija määrittelee sinulle parhaiten sopivan tippimallin kojesovituksen yhteydessä. Jokaisella kojemerkillä on omat tippimallinsa. Merkitse aina itsellesi tipin malli ja koko sekä kuulokojeen merkki (esim Oticon, Bernafon, Phonak, Widex, Signia jne) muistilapulle, jotta kuulotarvikkeiden hankkiminen on jatkossa helppoa ja kätevää.

Tippiä ei puhdisteta. Kun se on likainen, se vaihdetaan uuteen. Suosittelemme tipin vaihtamista ainakin kerran kuussa.


Katso opasvideo tipin vaihtamisesta 

Vahasuojan vaihtaminen

Korvakäytävä tuottaa korvavahaa eli kansankielellä vaikkua, joka saattaa tukkia kuulokojeen ilmastointiaukot ja mikrofonin. Korvavaha on yksi yleisimmistä kuulokojeen ongelmien aiheuttajista. Useimmissa kuulokojeissa käytetään vahasuojaa, joka estää korvavahan ja lian pääsyä laitteeseen.

Vahasuojat ovat tippien tapaan kojemallikohtaisia, joten sinun kannattaa merkitä kuuloalan ammattilaisen opastuksessa muistiin vahasuojan malli, jotta voit helposti hankkia nämä kertakäyttöiset kuulotarvikkeet jatkossa.

Puhdista kerääntynyt korvavaha päivittäin pehmeällä liinalla tai varovasti puhditusharjalla. Älä käytä terävää työkalua, ettei koneisto vioitu. Suosittelemme vaihtamaan vahasuojan vähintään kerran kuussa tai tarvittaessa useammin, mikäli vahasuoja on kellastunut ja vaikku on kovettunut vahasuojaan.


Katso opasvideon vahasuojan vaihtamisesta

Vinkkejä kuulokojeparistojen eli kuulolaitepatterien vaihtamiseen

Kuulokojeparistojen kesto on yleensä 3-10 päivää, kuuloalenemasta, kojemallista ja käytöstä riippuen. Luonnollisesti äänen suoratoisto esim. televisiosta tai älypuhelimesta suoraan kuulokojeisiisi kuluttaa paristoja nopeammin.

Onneksi pariston vaihtaminen ei ole monimutkaista. Kuulokojeesi antavat sinulle merkkiäänen , kun paristojen virta alkaa loppua ja on aika vaihtaa ne.

Ottaessasi käyttöön uudet paristot, aseta poistetut suojatarrat kalenteriisi vaihtopäivän kohdalle. Tämän avulla voit seurata keskimääräistä paristojen kestoa ja suunnitella sitä vastaavasti.

Katso opas kuulolaitteiden paristojen vaihtamiseen


 • Käsittele paristoja aina pöydän tai tarjottimen päällä, jotta ne pysyvät tallessa. Jos vahingossa pudotat paristot, sinun ei tarvitse kyykistelllä lattialle etsimään pieniä ja pyöreitä apureitasi.
 • Poistettuasi uusista paristoista suojatarrat, muista odottaan noin 1 minuutin ennen kuin asetat paristot paikoilleen. Näin paristot ennättävät täyttyä ilmalla ja auttaa kojeistasi toimimaan optimaalisesti.

Toivottavasti näistä ohjeista on sinulle tai läheisellesi apua kuulokojeiden puhtaanapitorutiineissa. Toivomme voimia ja pieniä ilon pilkahduksia näihin päiviinPysytään turvassa ja terveinä!
 

Onko sinulla vaikeuksia saada selvää puheesta tai et kuule kuten ennen, vaikka käytät kuulolaitteita? Mikäli kuulolaitteen puhdistaminen ei auta, suosittelemme ottamaan yhteyttä kuulolaitteen hankintapaikkaan. 

Oticon kuulokojeasioissa saat myös apua

Kuuloverkko (Helsinki, Järvenpää, Hyvinkää ja Tampere)

Muut Oticon kuulolaitteiden jälleenmyyjät

 • Cedis hoitogeeli 5 ml

  Cedis hoitogeeli 5 ml

  5,50 €

 • Oticon Prowax miniFit-vahasuoja Oticon Prowax miniFit-vahasuoja

  Oticon Prowax miniFit-vahasuoja

  8,00 €

 • Oticon Prowax vahasuoja Oticon Prowax vahasuoja

  Oticon Prowax vahasuoja

  8,00 €

 • Oticon RITE Tippi 8 mm

  Oticon RITE Tippi 8 mm

  12,00 €

 • Kuulolaiteparisto 13 Oticon Kuulolaiteparisto 13 Oticon

  Kuulolaiteparisto 13 Oticon

  6,00 €

 • Kuulolaiteparisto 312 Oticon Kuulolaiteparisto 312 Oticon

  Kuulolaiteparisto 312 Oticon

  6,00 €